Proč vařit ve smaltovaném nádobí?

01.11.2017

Věděli jste, že smaltované nádobí je absolutně zdravotně nezávadné? Na hladkém smaltovaném povrchu se jen těžko rozmnoží nějaká bakterie a také chrání Vaše pochutiny proti pronikání iontů z plechu. Další obrovskou výhodou smaltovaného nádobí  je snadná údržba, což mi dá za pravdu každá hospodyňka, která smaltované nádobí používá. Pokud se Vám podaří přeci jen něco připálit či připéct, stačí nádobí odmočit ve vodě a rendlík či hrnec vyčistíte do původního stavu. Smalt je tavenina, která je podobná sklu a dokáže vytvořit na kovu povlak, který chrání celý kus nádobí. I přes to, že  je smalt křehký, dokáže Vám při slušném zacházení s ním sloužit dlouhá a dlouhá léta.
 
Velkým plusem u smaltovaného nádobí je i především to, že se může používat na všechny typy spotřebičů to znamená sklokeramická deska, plyn, elektrika a rovněž indukce. Ptáte se a co myčka na nádobí? Ta je v dnešní době součástí téměř každé kuchyně....Ano, smaltované nádobí můžete pohodlně umývat v myčce na nádobí.
 
 A jen tak pro zajímavost na závěr, v Evropě historie smaltu sahá téměř do 5.století našeho letopočtu, kdy se smaltem zdobily šperky, železo se začalo smaltovat  v 19. století, což znamená, že smaltované nádobí už prošlo rukama několika generací a lidé se k němu po vyzkoušení nejrůznějších jiných povrchů stále rádi vracejí.
Zpět